KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

A ravasz ügyvéd, az okos cégvezető és a füstölgő domainnévbitorló…

Kedves Olvasóm! A mai vendégem a blogban egy olyan cégvezető, akit már régóta ismerek. És akit ügyvédként rendkívül példamutatónak találok abban,  hogyan kell a céget jól vezetni. Szombati Orsolyát, a Profonte Menedzsment és SalesAkadémia Kft. vezetőjét kérdezgettem, aki hősiesen állta faggatózásomat, és tényleg minden kérdésemre válaszolt.

Orsi, köszöntelek. Szerinted  mennyire kell ismerniük a jogszabályokat a cégeknek? Hiszen tudjuk: egy bírósági tárgyalóban sem mondhatja senki, hogy “elnézést kérek, nem tudtam erről a jogszabályról!” Lehet-e egyáltalán cégvezetőként követni minden jogi változást? Te hogyan csinálod?

Szombati Orsolya, www.sales-akademia.hu

Sziasztok! Volt idő, amikor megpróbáltam autodidakta módon magamra csipegetni minden olyan tudást, ami a cégvezetéshez kell. Pénzügy, könyvelés, jogszabályok, weboldal szerkesztés, marketing, arculattervezés, dizájn. De elég hamar beláttam, hogy egy cégvezetőnek nem kell polihisztornak lennie. Ma már arra törekszem, hogy cégvezetőként csak arra fókuszáljak, ami a legjobban megy nekem, amit a legjobban szeretek. Az egyes speciális területeket (pl. jog), pedig kiadom a terület általam legjobbnak vélt szakembereinek.

Ez jól hangzik! No és Veled forduld-e már elő olyan helyzet, amikor egyértelműen tudtad, hogy ha nem lett volna ügyvédi segítséged, akkor rosszabbul jártál volna egy szerződésnél vagy egy vitában?

Igen, határozottan. Amikor megszüntettem az alkalmazotti (munkavállalói) státuszomat, akkor kifejezetten ragaszkodtam ahhoz a korábbi munkaadómnál, hogy a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos megbeszélésen az ügyvédem is jelen legyen. Talán sokan tisztában vannak azzal, hogy egy-egy ilyen „kényes” és nehéz tárgyaláson a munkaadók többsége többszörös túlerővel képviselteti magát, bízva abban, hogy a munkavállalóra pszichikai nyomást gyakorolhatnak, és ez által a cég számára sokkal kedvezőbb alkut köthetnek. Ezzel tisztában voltam én is, így a megbeszélésre „támogató segítséggel” érkeztem. Nem volt felesleges. Hiszen a tárgyalásról egy korrekt, számomra és a munkaadó számára is a legmegfelelőbb egyezség megkötését követően, megnyugodva és jó érzésekkel álltam fel. Ügyvédi segítség nélkül biztos vagyok benne, hogy sokkal rosszabbul jártam volna (ezért gondolom, hogy az ügyvédi díj is megtérült.) És egyszer korábban is voltam már olyan helyzetben, hogy egy munkahelyi intrikákkal teli közegből felálltam, felmondtam. Az akkori főnököm látszólag közös megegyezésre törekedett, kaptam látszat „kiváltságokat” fájdalomdíjként. De ma már látom, és láttam már az akkori felmondásom után két héttel is, hogy jobban jártam volna, ha már akkor is ügyvédi segítséget veszek igénybe.  Évekig sajnáltam, hogy elhamarkodott döntést hoztam. De így utólag visszatekintve azért nem bánom, mert ez a lépés szükséges volt ahhoz, hogy ma egy jól prosperáló, sikeres saját vállalkozásom lehessen.

Szerződéshez, ÁSZF-hez kell ügyvéd?

Orsi, mondd, Te mit gondolsz: a vállalkozásodban a szerződésekhez kell ügyvéd? És a honlapodon lévő szövegeidet vajon megnézeted jogásszal? Ha igen, miért? Milyen hasznát látod ennek, mert látom: profi, értékesítés központú weblappal rendelkezel (www.sales-akademia.hu).

Korábban azt gondoltam, hogy a honlap szövegeinek átnézéséhez nincs szükség ügyvédre. Azonban, egyre több olyan kérdés érkezett a vásárlóimtól, amelyek miatt ideje volt formalizálni a megrendelési feltételeket, hogy mindenki pontosan tudja, mik a kötelességei és jogai a megrendeléseit illetően. Arról nem is beszélve, hogy személyes adatokat is kezelünk, ezért adta magát, hogy nem csak a megrendelésre, hanem az adatkezelésre vonatkozó feltételeket is tisztába kellett tennünk.

Kíváncsi vagyok arra is, hogy volt-e már olyan helyzet a céged életében, amikor először nem fordultál ügyvédhez, magad intézted ügyedet, de hamar kiderült,  jelentősen erősödnek a pozícióid, ha mégis ügyvéddel jársz el?

Igen, volt. Amikor felszabadult az általam régóta kinézett ’salesakademia.hu’ domain. (Amely elég sokáig egy konkurens cég birtokában volt). Évekig vártam erre és tudtam, hogy ezt meg kell szereznem, hiszen a domain kötőjeles változata, a sales-akademia.hu már évek óta az én cégemé volt. Hetekig készültem a regisztrációra, a webes csapatomnak több emlékeztetőt is küldtem, így szinte biztos voltam benne, hogy a domain az enyém lesz. De a domain szabaddá válásának napján szinte sokkot kaptam. Aznap, amikor már lehetett, beadtuk a regisztrációs kérelmet. Amelyet azonnal el is utasítottak, mert egy szlovák cég (amely domainkereskedőként üzemelt) pár perccel megelőzött minket. A regisztrációnál pedig érkezési sorrend volt.

Persze ezt nem hagytam annyiban! Azonnal felkerestem az ügyvédemet, akit azzal bíztam meg, hogy szerezze vissza számunkra a szóban forgó domain-t. Hiszen a cégre és a vállalkozásunkra igencsak veszélyes, ha a domainkereskedő egy számunkra konkurens cégnek kínálja fel később a domain-t megvételre. Arról nem is beszélve, hogy egy hozzánk hasonló profilú cég egy hozzánk hasonló szolgáltatással akár még a fogyasztókat is megtévesztheti, akik azt hihetik, mi állunk a szolgáltatásuk mögött.

Hogy mi lett a történet vége? Elmondhatom:  az ügyvédem azonnal elérte egy remekül megfogalmazott fellebbezéssel, majd egy korrekt beadvánnyal, hogy  a domain kereskedő önként (!!) lemondott a ‘salesakademia.hu’-ról, és átadta nekünk. Ehhez persze megfelelő jogi tudás, és jogilag megfelelő érvelés kellett, és jogilag is láttatni kellet az erőt és a szándékot, amely vezérelt engem. Egyedül ezt nem sikerült volna végigvinnem, ebben teljesen biztos vagyok.

Ügyvédi díjak, átalány megbízások

Mondd, kérdezhetek a piszkos anyagiakról is? Tapasztalataid szerint milyen ügyvédi díjak vannak? Tényleg minden ügyvéd másképp csinálja? 

Életem során eddig két ügyvéddel dolgoztam együtt. Egy harmadik elől pedig menekültem. Katika, az első ügyvédem amolyan mindenki anyukája volt, nyugdíjba meneteléig gondoskodott rólam, és baráti áron dolgozott nekem. Azután átirányított egy másik ügyvédhez, akinek nem csak az elképesztő árai, hanem a stílusa is sokkolóan hatott rám. Katika után úgy éreztem, egy oktondi, alsóbbrendű kis porszem vagyok az ügyvédi irodában.

Hála az égnek, a sors „átirányított” egy rendkívül korrekt és közvetlen ügyvédhez ;-) , akiben Katika után újra vakon bízom, és ahol ma már az átalánydíjas szerződésemnek köszönhetően nem számolgatom többé a perceket, hogy: „Uram-atyám, mennyibe fog ez fájni nekem?”

Kérlek, hogy az utolsó kérdés előtt még  meséld el azt is, te már valaha kényszerültél ügyvédet vagy könyvelőt leváltani? Ez mennyire könnyű vagy rizikós helyzet szerinted? Épp most írtunk erről a honlapon (itt eléred), mert szerintünk ez mindenkit érdekel.

Mindkettőt egyszer váltottam életem során. Az ügyvédváltásról már fentebb adtam egy képet, ami szerencsére jól végződött. Nem bántam meg, hiszen az új ügyvédnőm volt az, akik figyelmeztetett például arra is, hogy lejárt az ügyvezetői mandátumom (amit nekem bevallom, bokros teendőim közepette elkerülte a figyelmemet)  és arra is, hogy lenne még mit rendbe tenni a cégben. Több javaslatát már meg is valósítottuk. Ma már jó érzés, hogy nyugodtan hajthatom álomra a szemem.

Köszönöm az interjút!

Orsi, nagyon köszönöm, igazán hasznos volt nekem is, ügyvédként látni, hogy te, mint nem jogász, tehát civil cégvezető mit tartasz fontosnak és a céged számára hasznosnak az ügyvédek munkájából és a jog világából, és mitől alszol jól, és mitől érzed magad biztonságban az üzleti világban.

Én is köszönöm a lehetőséget Neked Gabi, és őszintén örülök, hogy elfogadtál ügyfelednek, és segítettél a cég fenti sikereit elérni szaktudásoddal! :D

Kedves Olvasóm, Neked pedig én köszönöm, hogy végigolvastad ezt a hosszú interjút, és bízom abban, hogy hasznos volt. Ha pedig arra is kíváncsi vagy, hogy mi hogyan dolgozunk Orsi részére, itt kukucskálj be irodánkba, és nézz körül. Várunk szeretettel Téged is, online irodánkban.

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*