KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

Céged nyereséges. Hogyan vedd ki az osztalékot?

Ha céged nyereséges, két dolgot tehetsz!

Ha növekedésre fejleszted a vállalkozásodat, az a helyes döntés részedről, ha a nyereséget egy ideig visszaforgatod a cégedbe. Így külső forrás bevonása nélkül – ami azt jelenti, hogy nem adósítod el a vállalkozásodat – biztosítod a fejlesztéshez szükséges forrásokat a céged bevételeiből.

Ha a bevételek visszaforgatása után is még marad pénzed, vagy nem akarsz most fejlesztésre költeni, a nyereséget osztalék formájába tudod kivonni a vállalkozásodból.

Tényleg vannak az osztalék kivételének kötelező szabályai? Mi a cégtulajdonosok feladata?

Igen, ha hiszed, ha nem, az osztalék kivétele sem mehet akárhogyan. Az osztalék kivételének ma már kötelező szabályai vannak. A gazdasági társaságokra vonatkozó törvényi előírások közül a két legfontosabb azt írja elő számodra, hogy mikor és hogyan dönthetsz az osztalék felvételéről.

A cég nyereségéből felvenni szándékozott osztalékot ugyanis az év végi zárás során készítendő beszámoló (civil nevén a mérleg) elfogadásakor kell meghatározni. Tehát a mérleget elfogadó taggyűlésen arról is dönteniük kell a cég tulajdonosainak, hogy mekkora nyereségből mennyi osztalékot határolnak el. Ezt az összeget nem kell rögtön felvenni a bankszámláról, de el kell határolni azt az összeget, amelyet majd a jövőben a nyereségből osztalékként (akár több részletben is) a tagok felvehetnek.

 

A cégtulajdonosokon kívül az ügyvezető is köteles nyilatkozatot tenni? De miért?

 

Az osztalék felvételekor még az ügyvezető külön is nyilatkozni köteles arról, hogy az osztalék felvétele nem veszélyezteti a vállalkozás működését. Miért? Ennek hitelező védelmi indokai vannak. Elsődleges ugyanis a cég működésének védelme, éppen ezért csak a vállalkozás működéshez nem szükséges pénzeszközöket lehet osztalékként felvenni. Képzeld csak el: ha ugyanis a tulajdonosok felveszik az osztalékot, a cég szállítóinak (hitelezőknek) viszont nem marad pénz a kiállított számláik kifizetésére, akkor az ügyvezető felelősséggel tartozik majd ezen nyilatkozata alapján.

Cégtulajdonos vagy? Osztalékot vennél fel, de elbizonytalanodtál, hogy mi lenne a helyes lépés: mikor vegyél fel és mekkora összeget, hogy ne veszélyeztesd a cég működését? Jó volna tudni, konkrétan milyen is egy ilyen ügyvezetői nyilatkozat? Akár tőlem is kérdezhetsz munkaidőben, ezen a számon: Tel. 06 (1) 225 3041.

 

Category: Egyéb

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*