KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

Honnan ismerheted fel, ha rosszul vezeted a cégedet (bocs)…

Cégtulajdonosként és cégvezetőként csakis egyetlen célod lehet: vigyázol a vállalkozásodra, építed, gazdagítod azt. Hiszen ebből élsz, ezért (ezzel) töltöd az idődet, melyet magadtól és a családodtól veszed el.

No akkor lássuk, pontosan miről ismerheted fel könnyen, ha kezded a cég ügyeit rosszul intézni.  4 egészen konkrét kérdésem van, amit ha felteszel magadnak, azonnal felismerheted a hibáidat már ma:

1. A cégalapítást követően minden problémát, felmerülő feladatot improvizatíve, ötletszerűen oldasz meg? Ez mit is jelent? Nem írsz feladatlistákat, nem tűzöl magadnak határidőket, nem veszed magadat körül szakértőkkel, akikkel egyeztethetsz, és mindig csak éppen azzal az egyetlen dologgal foglalkozol, ami aznap beesik. Így mindig marad elintézetlen feladat, be nem fejezett ügy, hátra hagyott megoldandó dolog, és egyre csak gyűlnek és gyűlnek majd… No, magadra ismersz? Ha még nem, olvass tovább.

2.  A könyvelőd, adótanácsadód által jelzett pénzügyi feladatokat halogatod, és még a céged kintlévőségeit is csak évente egyszer, a mérleg készítésekor nézed át. Mit érnél el mindezzel? Nem lesz képed az egészről, fogalmad sem lesz a behajtható összegekről és a főkönyvi kivonatokban látható adataidról. De még arról sem, vajon mit vehettél volna a behajtható összegen, ha utánamégy a kintlévőségeidnek… Ugye nem így csinálod?

3.  Ha tartozol valakinek, bízol benne, hogy megúszod, tolod a papírokat az asztal aljára, és a felszólításokat is olvasatlanul dobod a kukába. Miért baj ez?

Ha nem követed a lejárt fizetési határidőket, bizony hamar egy végrehajtás közepében is találhatod magadat. A jogszabályok ugyanis nincsenek tekintettel arra, hogy valaki a postán “nem kereste” jelzéssel hagyja ott a neki címzett felszólításokat. Ez tehát egy struccpolitika, és a homokba dugott fej politikájából semmi jó nem sülhet majd ki sem egy perben, de még a fizetési meghagyás vagy az elvesztett pert követő végrehajtási eljárásban sem. Ha viszont időben segítséget veszel igénybe, egy ésszerű egyezségben akár még a késedelmi kamatokat vagy az ügyvédi díjakat is megúszhatod…

4. Sose kérsz tanácsot senkitől? Ismerőseidet, barátaidat, tulajdonostársaidat sem avatod be a felmerülő problémába, és szakértőre se költesz, így biztosan elkerülöd a “Több szem többet lát” biztonsági hálóját, de még a külső, objektív szemlélő másik álláspontjából eredő új gondolatokat is. Így lesz nagyobb baj a kicsiből, több probléma a kevésből, pedig lehetne egy gondmentes, hatékony és sikeres vállalkozásod is. Vajon ez igaz rád?


Remélem nem felbosszantottalak, hanem segítek felismerni a rossz cégvezetői reflexeket, így máris megbocsátottad nekem ezt az írásomat. Van, amikor egyszerűen kell egy finom jelzés, egy homlokra csapós beolvasás valakitől, hogy változtass az eddigi rossz beidegződéseiden.

Ha hajlandó vagy a változásra, ezt máris ajánlom:

Egy ötlettár a fizetési felszólításokhoz itt elérhető.

Hogyan legyen a rossz szerződésből jó szerződés, olvasd el itt.

Mihez kell és mihez nem kell jogi szakértő, ügyvéd?

Category: Cégeknek, Egyéb

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*