KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

Forduljak ügyvédhez? Jaj, biztosan egy csomó pénzbe kerül… És nem is értem majd a magyarázatokat az ügyvédi irodában…

Nem oly rég írtam arról, mik az ügyvédválasztás főbb dilemmái. Miért nehéz egy ügyvédcsere, és mi mindenre kell ügyelned akkor, ha egy ügyvéddel nem vagy elégedett.

De mi van akkor, ha még nem volt ügyvéded? De tudod, érzed, ügyvédhez kéne fordulnod. És máris jönnek a félelmek, a (tév)hitek az ügyvédekről, ott a kis ördög  a fejedben, igaz? Lehet, hogy tényleg csak ez tart vissza attól, hogy mielőbb ügyvédhez fordulj és villámgyorsan, profin, vagy éppen alapos és kitartó munkával megoldj egy régóta magad előtt görgetett ügyedet egy szakemberrel?  Jó hírem van: itt a segítség.

————————————————————————–

Ebben az írásban ahhoz adok néhány tippet, hogyan kerüld el ezeket a dilemmákat, ha legközelebb ügyvédhez mész. Segítek abban is: ha egy új ügyvédet választasz, akkor hogyan döntsd el: vajon a kiszemelt kolléga lesz-e a neked megfelelő szakember?!

—————————————————————————

Sokat hallottam már arról, hogy nem értik az emberek, amit az ügyvéd mond az irodában, de nem mernek belekérdezni, szégyellősek. Vagy végig aggódnak a közös munka során az ügyvéddel, mert óriási meglepetés lesz az ügyvédi díj egyszer, valamikor az ügy végén (de nem pozitív meglepetés…).

Akik eljöttek hozzám jogi tanácsért, bizony elmesélik, milyen tapasztalatokat szereztek más kollégáknál. Gyakran magam is meglepődöm, amikor ilyen beszámolókat hallgatok: “Nem mondták meg előre, mennyibe is kerül majd…” vagy “Mondta-mondta az ügyvéd úr, de bevallom, egy kukkot sem értettem belőle…” Arra is volt már példa, hogy a hozzám forduló erről számolt be: “Képzelje ügyvédnő, elrontották az ügyemet. Én aláírtam a papírokat, de végül nem jegyeztek be a földhivatalba. Most mit lehet tenni?”

Most adok 3 olyan jó tanácsot, amellyel már az elején sokat tehetsz azért, hogy elkerült az ilyen rémísztő, vagy éppen kényelmetlen és nyugtalanító, kiszámíthatatlan helyzeteket.

Már az első telefon is számít. A személyes fogadtatás is legyen kedves az ügyvédi irodában.

1.tippem: Adj az első benyomásra!

Ha ugyanis rossz érzésed van a telefonos érdeklődés után, számíthatsz rá, hogy élőben, személyesen is hasonló tapasztalatot szerzel a kiszemelt ügyvédi irodában.

Bár a legtöbb ügyvéd nem telefonos ügyfélszolgálatos, mégis alapvető képesség az ügyek szakszerű és jogilag hibátlan megoldásához a megfelelő kommunikációs képesség.

Ha úgy érzed, hogy már a telefonban sem kaptál elég baráti szót, szakszerű jogi tanácsot, olyan bánásmódot, amely neked a legmegfelelőbb, keress tovább. (Több mint tízezer ügyvéd kolléga praktizál szerte az országban, biztosan megtalálod a neked legszimpatikusabb ügyvédet.) Én magam is azt gondolom: aki még egy telefont sem tud profin, megnyugtatóan, bizalomkeltően intézni egy érdeklődő, lehetséges ügyfele számára, azzal az élő helyzetekben sem biztos, hogy “egy húron pendültök”.

.

Halló! Ügyvédnő, kérem mondja meg, mit tegyek ebben az ügyben?!

2. tippem: Teszteld a szaktudást is a telefonban! Tégy fel érdemi kérdést, és kérj választ.

Biztos vagyok benne, hogy azok a kollégák, akik hosszú távra építenek megbízható ügyfélkört, szívesen adnak tanácsot telefonban is. De ne lepődj meg, ha ezt csak egy megfelelő határig teszik.

Szerintem is teljesen normális dolog egy ügyvéd részéről az, ha azt mondja a telefonos kérdezgetésre néhány perc elteltével “…a telefonban általánosságban, az iratok ismerete nélkül ennyit tudok Önnek mondani 5 percben. Kérem ha a konkrét jogi tanácsomra is kíváncsi, fáradjon be az irodámba!” (Pontosítok: most tehát nem arról beszélek, hogy régi megbízóm vagy, és felhívsz és a segítségemet kéred. Hanem csak arról, hogy éppen ügyvédet keresel, nem ismerjük még egymást, és ilyen minőségedben kérsz egy ügyedben tanácsot. )

Az ilyen telefonos tanácsadás olyan ingyenes és általános jogi tanácsnak minősül, amely nem hivatalos. Erre nem is hivatkozhatsz semmilyen vitában, eljárásban, bíróság előtt. Én is ezt mindig elmondom, ha valaki a honlapunkról felhív, és megkérdezni, mit gondolok az ügyéről. Sőt, még az írásbeli első kérdést beküldőknek is ezt a tájékoztatást adjuk a honlapunkon: Válaszunk az Ön rövid, írásban feltett kérdésére adott olyan rövid általános tájékoztatás, amely az iratok ismerete nélkül, csupán az Ön egyoldalú előadása alapján az Ügyvédi Etikai normák és az Ügyvédi törvénynek megfelelő (korlátozott) tartalommal adható. Kérjük, mindig csak a valóságnak megfelelően írja le nekünk történetét, kérdését. Ezt Neked is meg kell értened: nem várható el tőlünk, ügyvédektől, hogy a világ összes emberének jogi ügyét ingyen, telefonban megoldjuk, Ugye ezt Te sem tennéd ha Te lennél az ügyvéd?

Előre érdeklődj az ügyvédi munkadíjakról!

3. tippem: Előre érdeklődj a munkadíjakról. Akár még a telefonban is.

Ebből csak előnyöd származhat. Tudom: nehéz a pénzről beszélni, mégis azt tanácsolom, kérdezz rá, körülbelül mennyibe is kerül neked a jogi megoldás.

Ha viszont azt a választ kapod, hogy: “…hmmm, nem is tudom, jöjjön csak el, majd később megbeszéljük…” no ez nem túl megnyugtató, igaz? Ha Te nem szeretnél meglepetéseket, az ilyen válasz után búcsúzz el, és lépj tovább.

Vajon milyen a számodra ideális válasz? Íme 1-2 példa, ami szerintem már nem adhat alapot bizalmatlanságra, és nagy valószínűséggel bízhatsz abban, hogy korrekt, megbízható ügyvédet találtál:

- “…ügyvédi irodánk díjait a honlapunkon összefoglaltuk egy érthető táblázatba, kérem nézze át…”,

- “…kérem küldje át az ügye leírását, és 3 napon belül egy konkrét ajánlatot adunk Önnek, és ezt követően tudja eldönteni: kéri-e ügyvédi szolgáltatásunkat…”,

- (igen ritka, de létezik ez a megoldás is:) “…ügyvédi díjainkat Mérhető Óradíj Garanciával alakítjuk ki, így nem szállnak el a díjak irodánkban…” (no jó, bevallom: ez az én irodám szolgáltatása, mindenki szereti!),

- “…kérem ez az ügy Önnek X Ft-ba, vagy az ügyérték X %-ába kerül majd. Ha pedig megbízza irodánkat, 3 napon belül küldünk egy szerződést, amelyben a díjat is előre, pontosan rögzítjük…”.

Azt a 8+1 kérdést is tanulságos elolvasnod, melyet azoknak írtam, akik ügyvédcserén gondolkodnak. Ezeket felhasználhatod életed első ügyvédjének kiválasztásához is. Lépj a tippekhez ide, és körültekintően válassz alapos, korrekt és megbízható jogi képviselőt már az első ügyed megoldásához. 

Megnyugtató Ügyvédi Megoldásainkról itt is olvashatsz bővebben.

Köszönöm, hogy megfogadod tanácsaimat már az első ügyvéded kiválasztásánál is. Remélem segítettem Neked 1996 óta szerzett ügyvédi tapasztalatommal. Klassz napot és sikeres hetet kívánok!

Category: Szerződések
 • Street GÁbor Huba says:

  Kedves Gabi!

  Nagyon szépen köszönöm a meglepetés tanácsaidat a http://www.daloseskuvo.hu honlapommal kapcsolatban. Megkaptam Robi mester (www.tablacska.hu) közvetítésével.

  Régóta figyelem távolról munkásságod, eddig Robi is elismerően szólt Rólad, de ezzel megtetted azt a lépést, amivel mindenképpen hozzád fogok fordulni a közeljövőben, mert szükségem lesz a munkádra.

  Még egyszer köszönöm a neked apróságot, nekem pedig óriási figyelmességet!

  Addig is minden jót,

  Gábor

  • drnemeth says:

   Kedves Gábor! Köszönöm elismerő szavaidat, a vállalkozásod indításához pedig sok sikert kívánok! Gabi

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*