KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

Kérdések válaszok a Kft.alapításról, a cégalapításról: Meddig tart a cégbejegyzés és mennyi pénz kell hozzá?

500e Ft  eddig elég volt a cégalapításhoz, ezután már 3 Mio Ft-tal kell számolni. Miért?

A cégalapítást 2014 előtt a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályozza, 2014-ben viszont a teljes társasági jogi szabályrendszer az új polgári jogi kódex részévé válik. És nem csak ez a rendszertani változás lép életbe, de számos konkrét cégalapítási rendelkezés is módosul.

A Szerző videoüzenete Neked, kedves Olvasó!

KLIKKELJ IDE ÉS  HALLGASD MEG dr.Németh Gabriella videoüzenetét a Kft. alapítás új szabályairól, UTÁNA OLVASS TOVÁBB.

Az új Polgári Törvénykönyvet 2014. márciusától kell majd alkalmazni.

A Kft. alapítására vonatkozó szabályok is változni fognak, melynek leglényegesebb része az, hogy ellentétben  a jelenleg érvényben lévő szabályokkal  500.000 forint törzstőke már nem lesz elég egy új cég létrehozásához.

Kérdésként merül fel máris – tudom, tudom – hogy mikor kell majd ezt al alacsony törzstőke összeget felemelni? Mit mond a jogszabály? Hallani 2 évről, de van aki ennél kevesebbet mond. Mi az igazság? Nézzük sorjában:

Hamarosan 3 Mio Ft kell majd a cégalapításhoz.

 

Hány forinttal lehet 2014-ben  Kft-t alapítani?

2007. szeptember óta 500e Ft elegendő volt egy kis Kft megalapításához. Ez a lehetőség 2014. tavaszáig marad életben, ezt követően egy Kft. minimum 3.000.000 Ft-tal lesz megalapítható.

Ez az összeg készpénzbetétből és apportból állhat majd. Tehát nem szükséges 3 Mio Ft készpénzösszeg a cégalapításhoz, viszont apportként célszerűbb lesz nagy értékű vagyontárgyat a cég rendelkezésére bocsátani, hogy ez a tőkeösszeg összejöjjön.

A jelenleg 500 ezer forintos Kft-knek is egyszer majd tőkét kell emelniük, de nem mindegy, mikor. És ebben már okosak lehetünk az új kft. megalapításakor. Ha mindenre ügyelünk, akár 2 évig is húzható a feltőkésítés, ha viszont az alapításkor nem kellő körültekintéssel járunk el, lehet hogy erre előbb kell majd sort keríteni.

Mikortól és mely cégekre kell alkalmazni az új előírásokat?

A cikk írásakor azt gondoltam, hogy a jogalkotó remélhetőleg különbséget tesz majd már megalapított, 500e Ft törzstőkéjük cégek, és újonnan alapítandó cégek közt. A jóhiszeműen szerzett jogok alapelvéből kiindulva szerintem helytelen lenne, hogy a korábban 500e Ft tőkével egyébként teljesen jogszerűen megalapított cégek törzstőkéjét minden átmenet nélkül megemeljék 3 mio Ft-ra. És ez így is lett.

Meglévő, kis törzstőkéjű cégek végül 2 éves türelmi időt kaptak a cégük feltőkésítésére. De érdemes tájékozódni: ha ugyanis időközben más miatt is a társasági szerződés módosítása lesz szükséges, akkor a törzstőke összegét is módosítani kell majd az első cégbírósági bejelentéskor a megemelt új összegre.  Természetesen vannak olyan konkrét javaslataink, amivel elkerülheted a 2 éven belüli módosításokat. (Kérdezz arról is ügyvédet, hogyan kell és lehet majd tőkét emelni? Készpénzzel? Apporttal? Jogokkal? Mik a szabályok? ) Ha az alapításkor mindent előre jól eltervezünk, olyan Kft-t fogunk közösen készíteni neked, amelyhez 2 évig sem kell nyúlni, így kihasználjuk a törvény adta 2 éves moratóriumot. Jól hangzik?

.

Érdemes-e még az idén céget alapítani?

Akkor  itt egy újabb kérdés: érdemes-e még az idén céget alapítani?

Ha egyébként is van egy új üzleti terved, vagy kimerítetted a kisadózói bevételkeretedet egyéni vállalkozóként vagy Bt-ként, mindenképpen fontod meg most még 500e Ft összeggel a Kft. alapítást. Egyeztess könyvelőddel és ügyvédeddel, mert a 2 éves türelmi idő bőven elég lehet a terveid költséghatékony megvalósításához.

Az új Kft. alapítását érdemes az egyszerűsített, társasági szerződésmintás alapítással létre hozni (hiszen ennek a legolcsóbb az eljárási illetéke és az ügyvédi díja is), úgy, hogy lehetőleg ne kelljen 2 évig hozzányúlni majd a szerződéshez. Így teljes mértékben ki tudod használni az átmeneti időt. Egy jó ügyvéd mindenre felhívja majd a figyelmedet annak érdekében, hogyan fogalmazd meg a társasági szerződést úgy, hogy lehetőleg 2 évig ne kelljen majd hozzányúlnod.

Ha még mindig bétézel, én lehet, hogy ügyvédként nem értelek meg.

* Beltag vagy? Teljes és korlátlan felelősséggel?

* Házad, kocsid, bankszámlád a neveden, ha baj érné a céget, sokat veszíthetnél?

* Sokszor érzed, hogy a válságban kiszolgáltatott a céged a körülményeknek?

* Úgy érzed, nem tudnál gyorsan reagálni a növekvő adósságok ellen?

Lehet, hogy itt az ideje váltani? Hiszen választhatod a korlátolt felelősségű társasági formát is, akár még az idén. (A Bt-t is bármikor átalakíthatod Kft-vé (persze ennek díja többe kerül, mint egy új Kft alapításáé, mert sokkal több könyvelési és jogi munka van vele.) Sőt: profiknak +1 tipp: a Bt-nek lehet Kft. is a beltagja, na, mit szólsz?)

 

Így néz ki egy e-akta, amit vezető ügyvédünk már e-aláírt. Itt már minden elektronikusan megy!

Mennyire bonyolult egy Kft alapítás? És mennyit kell várni a cégbejegyzésre?  

Semennyire nem bonyolult. Ha eldöntöd, mit szeretnél csinálni, mi legyen a cég neve és hol legyen a székhely, adunk neked egy államilag előírt szerződésmintát, de ezt is mi töltjük ki helyetted. Kitöltjük az adatokkal, leellenőrizzük a cégnevet a Kúria cégnévre vonatkozó legújabb döntését is figyelembe véve és máris indulhat a cégeljárás. Adunk konkrét javaslatokat is ahhoz hogyan szabályozd az üzletrész átruházást vagy éppen a pótbefizetést.

Ma már az egész bejegyzési eljárás elektronikusan megy, csak egyszer látsz papírokat: amikor ügyvédi irodánkban aláírod a cégiratokat a benyújtás előtt. Az aláírt iratokat beszkenneljük, majd egyetlen e-aktába rendezzük, elektronikusan aláírjuk, és így kell beküldenünk az illetékes cégbíróságra.

A cégbejegyző végzést is e-mailben kapjuk majd kézhez, és te is e-mailben kapod meg tőlünk, hiszen ebben az eljárásban már semmi sem hiteles kinyomtatva. Az ügyvédi és bírói digitális aláírások teszik hitelessé az e-okiratokat.

Cégalapítási rekordunk: kb. 20 perc a beadástól a bejegyzésig!

Hallottál már ügyvédi irodám cégalapítási rekordjáról? (Élőben is szívesen elmondjuk, mi kellett hozzá: 06(1)225 3041)

Rekordunk: 2012. májusában egy ilyen egyszerűsített eljárásban megalapított Kft. bejegyzés iránti kérelmét délelőtt küldtük be a központi bírósági emailcímre, és 24 perc múlva kézhez vehettük az adószámot és a statisztikai számot tartalmazó Tanúsítványt. Újabb néhány perc múlva megérkezett a cégbejegyző végzés is. Ez összesen a beadástól számítva alig több mint 20 perc volt! 2013. májusában pedig a délelőtt 10:04h után beadott cégbejegyzési kérelmet 13:24kor máris bejegyezték. Óriási! Hibátlan iratok és makulátlan múltú megbízónk nélkül ez biztosan nem sikerülhetett volna.

Persze ez nem megy mindig ennyire gyorsan, de optimális esetben egy cégbejegyzésre ma már nem kell hónapokat várnod, legfeljebb napokat/heteket.

HALLGASD MEG dr.Németh Gabriella vieoüzenetét a Kft. alapítás új szabályairól

Élőben is szívesen elmondjuk, mi minden kellett a cégbejegyzési rekordhoz. Azt is megtudhatod, ha bennünket kérdezel, hogy

?? ki nem lehet ügyvezető,

?? mikor nem jó a választott cégnév, vagy

?? mit vizsgál az adóhatóság a cégalapítás benyújtását követően, és

?? miből nem lehet apport a tőke emeléshez?

CÉGET AKAROK MINÉL ELŐBB ALAPÍTANI, ITT KÉREK MIELŐBBI ÜGYVÉDI TANÁCSOT AZ ÜGYVÉDEKTŐL.

Hívd ezt a számot, kérj egy ügyvédet, ha éppen cégalapításon gondolkozol: 06(1)225 3041. Vagy ide írj egy emailt, és válaszolunk neked néhány napon belül. Ha szívesen megadod telefonszámodat, visszahívunk: Ide írj: office@drnemethlaw.hu

 

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*