KÖZÉRTHETŐ JOGI BLOG megnyugtató jogi megoldások

online cégek tulajdonosainak és vezetőinek – közérthetően. A blog szerzője jogász, 1996 – 2014 között ügyvédként letesztelte, amiről itt ír. Jogi ismeretterjesztés a hazai cégvezetők szolgálatában.

Néhány szó e blogról és a Szerzőről…

Üdvözöllek Kedves Blog Olvasó!

Dr. Németh Gabriella vagyok, 1996 óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja.

Nemcsak külkereskedelmi szakjogászként, hanem Európai Uniós szakjogászként dolgoztam a gazdasági jog – cégek, ingatlanok és a szerződések – piacán. Nemcsak az ingatlantulajdonosokat és a cégtulajdonosokat, hanem kifejezetten a családi vállalatokat is segítettem támogató jogászi (egykor ügyvédi) munkámmal. Hiszen a családi cégek, családi vállalatok olyan válságtól is független bázisát adják a mai magyar gazdaságnak, melyek szerintem a szokásosnál nagyobb jogi védelmet és szaktudást érdemelnek.

Jelenleg ügyvédi tevékenységemet szüneteltetem. 2014-ig dolgoztam aktív ügyvédként. Ezt a blogot is 2014-ig frissítettem, írását most egy kicsit felfüggesztem…

Részlet egykori ügyvédi hitvallásomból: “Célom: hogy segítségemmel a jog ne csak egy szakzsargontól hemzsegő távoli és idegen szakmai világ legyen…, hanem mindenkinek megmutassam, hogy a jog a saját életéhez szükséges mindazon szabályok rendszere, amely a támogató ügyvédi munka igénybe vételével segít a tulajdonos, a cég, a család számára legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb magánéleti és üzleti megoldások tervezésében és konkrét kialakításában. “

Ez a blog anno  azért született, mert úgy éreztem, hogy már annyi hasznos tapasztalatot gyűjtöttem össze az ügyvédi praxisom során a jogi ügyekben, hogy – természetesen az ügyvédi titoktartás sérelme nélkül – bőven jut Neked is belőle.

Hiszen az okos cégvezető, az okos ingatlan tulajdonos a más hibájából is tanul, de a sajátjából mindenképpen. Ügyvédként egykor ajánlott tippjeim, tanácsaim, melyeket a cikkekben, bejegyzésekben olvashatsz általában valamilyen olyan konkrét ügyön alapulnak, amelynek tanulságát még ma is érdemes megosztanom Veled is, hogy Te már ne kövesd el ugyanezeket a hibákat.

És bár jelenleg az ügyvédi tevékenységemet szüneteltetem, a 2014-ig megszületett írásaim továbbra is álljanak itt, segítségül, Neked. Ez a blog a jogi ismeretterjesztést szolgálja, a hazai cégvezetők részére. Itt elmondom, miért. 

Köszönöm, ha ajánlod, elmeséled ismerősödnek, tulajdonostársadnak is, hogy ez a blog létezik, és milyen hasznos volt számodra.

Megnyugtató jogi megoldásokat és biztonságos hétköznapokat kívánok Neked! 

 

 • Miskolczi József says:

  Üdvözlöm. Olyan helyzet lenne, hogy meg vennék a házam részletre, havi 50 ezrével törlesztenének. Kérdésem olyat lehet csinálni hogy mikor az utolsó részlet is ki lett fizetve akkor kerüljön a vevő nevére a ház? És ha nem tud törlszteni kitehetem a házamból? Valamint a havi törlesztőket minden hónapban ügyvéd elött adja át vagy hogy müködik ez? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Miskolczi József

  • drnemeth says:

   Kedves Uram! Igen lehetséges, és Ön jól gondolja, hogy célszerű egy ügyvédet is bevonni az ügyletbe. Ha a fizetést ügyvédi irodában kell teljesíteni, az komolyságot ad az ügynek, és tanú is lesz a fizetésre. Lehet ügyvédi letétbe is utalni. Erről így kell majd megírni a megállapodást. Igen, Ön azt is jól gondolja, hogy a tulajdonjog átadása csak a teljes vételár megfizetésekor történjen meg, addig ne kerüljön a vevő nevére az ingatlan. Felhívom figyelmét arra is: a szerződésben rögzítsék pontosan, hogy mindaddig, amíg a ház az Ön nevén van, de a vevő már bent lakik, milyen munkálatokat csinálhat. de mit nem végezhet az Ön hozzájárulása nélkül. A beépítés vagy a ráépítés elszámolási és tulajdonjogi viták alapjául szolgálhat, ha nem megfelelő a megállapodás. Köszönöm kérdését. Sok sikert kívánok! A további kérdésekkel forduljon a szerződést elkészítő ügyvéd kollégához, aki segíteni fog Önnek.

 • Tankó Anita says:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy kiskorú gyermekem nevére szeretne az édesapja egy ingatlant venni.Ami első hallásra nem is rossz viszont Ő fog benne lakni (nem élünk együtt több éve) és attól félek,hogy ha a lakás rezsit nem fizeti akkor azt a gyermekemen követeli a szolgáltató??Vagy ha a saját nevére köti a víz,villany és egyéb szerződéseket akkor rajta keresik az esetleges tartozást??Ráterhelhetik az ingatlanra?Tartok tőle,hogy bajba keverem a lányomat ha megengedem,hogy az Ő nevére vegye meg a lakást.Nem szeretném ha úgy kezdené az önálló életét,hogy tartozást csinál az édesapja a “nyakába”.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Szép estét!
  Üdvözlettel:T.Anita

  • drnemeth says:

   Kedves Anita, én mindenkit óvatosságra intek a kiskorú gyermek nevére történő ingatlanvásárlást előtt. Annak eladása a jövőben ugyanis majd csak a gyámhatóság engedélyével lesz lehetséges, ami lehet, hogy nem kívánt bonyodalom a szülők részére. Igen, Ön jól tudja, hogy a közműszolgáltatók végül a tulajdonoson hajtják be a nem fizetett rezsidíjakat, ez alól nem lehetséges a mentesülés, mert a jogszabályok alapján történik így az eljárás. Javasolom, hogy konzultáljon egy családjogásszal is, aki megfelelő jogi iránymutatást fog adni Önnek az Önök konkrét ügyében. Köszönöm kérdését!

 • drnemeth says:

  Kérem itt most ne kérdezzen, mert a blogba beküldött kérdések válaszolása jelenleg szünetel. Köszönöm megértését. A Szerző.

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*